Archive for Tuesday, November 7, 2006

Poll call

Too young to cast a ballot? Bone up on election trivia so you’re ready when the voting booth lures

November 7, 2006


1. How old do Americans have to be to vote?

A. 16

B. 18

C. 21

D. 23

2. How many senators are there from Kansas?

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

3. How many representatives does Kansas have in the U.S. House of Representatives?

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

4. What percentage of young adults, ages 18 to 24, voted in the 2004 presidential election?

A. 23 percent

B. 38 percent

C. 47 percent

D. 67 percent

5. Who ran against President Bush in the 2004 presidential election?

A. John McCain

B. Howard Dean

C. Al Gore

D. John Kerry

6. How many members are there in the U.S. House of Representatives?

A. 435

B. 534

C. 345

D. 453

7. How many members in the U.S. Senate are there?

A. 40

B. 80

C. 100

D. 125

8. When is Election Day for Congressional and presidential elctions?

A. Always on Nov. 7

B. Always the first Tuesday of November

C. Always the Tuesday on or after Nov. 2

D. Alternates depending on the year; is set by Congress

9. Why did the founding fathers set up Election Day in November?

A. Because it fell close to Thanksgiving

B. Because it was near George Washington's birthday

C. Because it was after the start of the school year

D. Because harvest work was done by November

10. Why does Election Day never fall on Nov. 1?

A. Because it's All Saints' Day

B. Because everyone is tired after Halloween

C. Because it's pay day for many people

D. Because that's Election Day in Britain

11. What is the name given to elections, such as this year's, that fall two years before and after a presidential election?

A. Median election

B. Two-year election

C. Midterm election

D. Low-interest election

12. What does the National Youth Rights Assn. hope to do?

A. Raise the voting age

B. Encourage young people to run for office

C. Recruit young people to work at the polls

D. Lower the voting age

13. What two members of the U.S. House of Representatives currently represent parts of Lawrence?

A. Pat Roberts and Sam Brownback

B. Barbara Ballard and Tom Sloan

C. Nancy Boyda and Chuck Ahner

D. Jim Ryun and Dennis Moore

14. Which political party currently controls both houses of Congress?

A. Republican

B. Reform

C. Democrat

D. Libertarian

15. What year is the next presidential election?

A. 2007

B. 2008

C. 2009

D. 2010

16. How long are terms of members of the U.S. House of Representatives?

A. 1 year

B. 2 years

C. 4 years

D. 6 years

17. How long are the terms of members of the U.S. Senate?

A. 1 year

B. 2 years

C. 4 years

D. 6 years

18. Who is the Republican running against Gov. Kathleen Sebelius this year?

A. Jim Barnett

B. Phill Kline

C. Mark Parkinson

D. Dennis Moore

19. Who are the two candidates running for Kansas attorney general?

A. Bob Stephan and Jim Barnett

B. Sandy Praeger and Ron Thornburgh

C. Phill Kline and Paul Morrison

D. Chuck Ahner and Dennis Moore

20. Which official is in charge of elections in the state of Kansas?

A. Secretary of state

B. Attorney general

C. Governor

D. Chief justice of the Supreme Court

Answers: 1-B; 2-B; 3-D; 4-C; 5-D; 6-A; 7-C; 8-C; 9-D; 10-A; 11-C; 12-D; 13-D; 14-A; 15-B; 16-B; 17-D; 18-A; 19-C; 20-A.

Sources: U.S. Census Bureau,; U.S. House of Representatives,; U.S. Senate,; Federal Election Commission,


Use the comment form below to begin a discussion about this content.

Commenting has been disabled for this item.